Articole

Aromoterapia în hiperactivitatea și agitația copiilor

Apelează la calitațile aromoterapiei cu uleiuri esențiale atunci când îți dorești câteva minute de odihnă dar copilul tău este deja „în acțiune” și lucrurile abia puse în ordine sunt aruncate în toate direcțiile cu o plăcere deosebită de către „energicul” familiei, sau atunci când refuză să doarmă ori începe să devină agresiv cu cei de lângă el, atunci când „limitele răbdării” sunt împinse la extrem.

În acest sens, Daniele Festy, specialist în aromoterapie, face următoarele recomandări în lucrarea „Soigner ses enfants avec les huilles essentiellles”:

Baia aromatică

Copii adoră baia, mai ales atunci când aceasta devine și un plăcut loc de joacă. Folosește această ocazie pentru a adăuga incredinte ce pot alimenta starea de bine a copilului:

  • U.E (ulei esențial) Lavanda angustifolia – 5 pic;
  • Sare (sau bază pentru diluarea uleiurilor esențiale) – 2 linguri;

Aplică U.E. pe sare sau într-o baza specială pentru diluarea U.E., apoi toarnă amestecul în cada în care ai pus deja apă caldă și lasă copilul în cadă aprox. 15-20 minute, înainte de culcare. Nu limpezi pielea copilului după baie pentru a păstra efectul uleiului și pe timpul somnului.

Difuzorul de aromoterapie (cu ultrasunte)

Cui nu-i face plăcere să locuiască într-un ambient plăcut înmiresmat, mai ales atunci când în aer dăinuie un miros plăcut de citrice? Combină cu succes următoarele ingrediente:

  • U.E. Lavandă Angustifolia – 3 pic
  • U.E. mandarină – 3 pic

Difuzează în încăperea în care se află copilul, de 2-3 ori/zi.

Masaj de relaxare

Pentru a aplica un masaj relaxant și liniștitor copilului tău, amestecă într-un flacon curat:

  • U.E. Lavandă Angustifolia – 5ml;
  • U.E. mandarină sau portocală dulce – 5ml;
  •  

Aplica 2 pic. din acest amestec+ 2 pic. ulei vegetal de măsline pe partea internă a încheieturii mâinii, pe plexul solar (zona superioară a abdomenului) și maseaza blând, de 2-3 ori/ zi.

Uz intern

Utilizează 1 linguriță de apă de flori de portocală, de 2-3 ori/zi. Poți folosi aceeași cantitate și într-o ceașcă de ceai din flori de tei.

Dincolo de aceste recomandări practice, un copil hiperactiv sau agitat trebuie privit într-un context mai larg. Dincolo de toate manifestările care deranjează sau obosesc pe cei din jurul lui, trebuie respectate sfaturile psihoterapeuților care recomandă următoarele:

  • Controlul medical care să stabilească dacă nu cumva există o afecțiune medicală: o intoleranță alimentară sau a sferei ORL;
  • Uneori, o încăpere supraîncălzită sau prea mult zgomot de fond, poluarea sau lipsa unui program zilnic, orele  neregulate de somn, toate acestea pot spori neliniștea sau agitația copilului;
  • Climatul afectiv în care copiii se dezvoltă, este foarte important pentru liniștea lor interioară. Relațiile dintre frați, relațiile dintre părinți și cele dintre părinți și copii, sunt esențiale pentru o dezvoltare armonioasă;
  • Manifestă atenție sporită la limitele pe care le impui și la momentele care declanșează tensiuni (ex: vizita la raionul de jucării). Răreste aceste ocazii;
  • Fii receptivă la nevoile primare ale copiilor și împlinește-le, ajutându-i să înțeleagă că în același timp mai sunt și alte nevoi de îndeplinit față de ceilalți membri ai familiei;

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *