Articole

De ce să nu prepari tu un balsam natural de rufe?

Îmbălsămarea chimică sau naturală?

Poate dorești renunți de dragul familiei dar și din motive de sănătate la îmbălsămarea chimică a rufelor pentru un balsam natural de rufe. Pentru tine ne-am gândit la acest articol. Cu siguranță sunt în jurul tău păreri care susțin că viața de gospodină ar fi fost cu mult mai dificilă fără inventarea acestui produs eficient ce face ca hainele să miroasă frumos și să nu se electrizeze. Nu negăm niciuna din aceste păreri. Dar hai să vedem totuși care sunt efectele negative ale folosirii balsamului de rufe.

Te poate surprinde, dar conform statisticilor, industria producătoare de parfumuri utilizează peste 3000 de substanțe chimice iar un singur produs de acest gen poate folosi de la 50 până la 200 – 300 de substanțe chimice. Un studiu publicat de revista naturalnews.com arată că multe dintre femeile care au folosit balsam de rufe s-au confruntat cu diverse reacții în urma contactului cu substanțele chimice pe care acest tip le produse le conțin în prezent. Printre acestea putem enumera:

Cloroformul: sustanță folosită în anestezie încă de prin anii 1800 până prin anii 1900 când s-a descoperit potețialul de a declanșa aritmie cardiacă. Fiind o toxină carcinogenă, a fost introdusă în lista celor de la EPA Hazardous Waste. Alte reacții imediate: stări de vomă, amețeală, dureri de cap.

A-Terpinol: cauzează tulburări ale sistemului nervos fiind asociat cu Alzheimer, demenţă, scleroză multiplă, Parkinson, atac de cord convulsii sau sindrom de moarte subită la sugari. Alte reacții imediate: vedere încețoșată, amețeală, afazie, dureri de cap, piederea memoriei, dureri în piept sau de coloană vertebrală.

Alcool benzilic: iritant al căilor respiratorii, poate provoca tulburări ale sistemului nervos central. Alte reacții: cefalee, greață, vărsături, amețeli și scăderi dramatice ale tensiunii arteriale.

Acetat de benzii: substanța a fost legată de cancerul pancreatic. Vaporii săi pot irita ochii și căile respiratorii putând fi absorbită chiar și prin piele.

Penta: o substanță chimică cunoscută ca fiind foarte nocivă dacă este inhalată.

Camfor: altă subtanță ce face parte din EPA Hazardous Waste. Se absoarbe foarte uşor prin piele, cauzând iritarea ochilor, a gâtului şi a nasului, spasme musculare şi confuzie.

Limonen: carcinogen cunoscut ce poate provoca iritarea ochilor și a pielii.

Linalol: poate cauza pierderea echilibrului, depresie sau chiar deces, reacții obținute în urma testelor făcute pe animale de laborator.

Ftalaţi: aceștia sunt folosiţi pe scară largă fiindcă prelungesc durata de persistență a parfumului dar și pentru îmbunătățirea flexibilității și durabilității materialelor din plastic. Se mai găsesc în sprayul fixativ pentru păr, lacul de unghii și deodorizantele pentru încăperi. Conform www.bcpp.org , sunt experimente ştiinţifice numeroase ce au dovedit legătura dintre aceștia și apariţia cancerului de sân, dar şi a altor afecţiuni ale sistemului reproducător și ale sistemului endocrin.

Balsamul de rufe natural cu uleiuri esențiale

Dacă ești în căutarea unei variante sigure pentru înmiresmarea hainelor în timpul spălării, îți oferim o variantă de balsam pe care o poți prepara singură. Această formulă este una sigură chiar și pentru bebeluși. Nu are efecte nocive dacă îi inhalezi parfumul, ba chiar poate avea efecte benefice asupra organismului generate de proprietățile plantelor din care au fost obținute.

Ai nevoie de:

Cum se prepară?

Amestecă 40 g (nu ml.) de apă cu 30 g. acid citric și încălzește amestecul la bain-Marie. Ia amestecul încălzit (nu fierbinte) de pe foc și adăugă alcoolul și uleiurile esențiale. Transferi balsamul obținut într-o sticlă cu capac și folosești la fiecare spalare 2-3 linguri din acest amestec, în compartimentul pentru balsam al mașinii de spălat. Vei fi cucerită de aromele ”fresh” ale acestui balsam! Așteptăm reacțiile tale legate de eficiența acestui balsam.

Surse:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *